• Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

  • Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

  • Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

Visie

arti-elvi, franka van essen‘het zingen zal als een rode draad door je leven lopen’ zei mijn zangdocent Riekje Bakker ooit.

En inderdaad, zo is het. Het bezig zijn met mijn stem, de klank laten stromen, uiting geven aan gevoel en expressie door in de tekst van een lied te duiken geven grote voldoening. En helemaal mooi is het om dat vervolgens op het publiek over te brengen.

Als kind begon ik te zingen in een kinderkoor, leerde viool spelen en rammelde als puber wat op mijn gitaar en zong er popliedjes bij. Toen ik op mijn 18e mijn eerste zanglessen kreeg, vond mijn toenmalige zangdocente dat mijn interpretatie van Whitney Houston toch wel verdacht veel als Händel klonk. Helaas…daar ging mijn toekomst als popdiva, mijn stem wilde wat anders! Klassiek dus….en hiervan heb ik nooit spijt gehad.

Op het conservatorium stortte ik mij in de wereld van de liedkunst, opera’s van Mozart, uitdagende moderne composities en wat er nog meer op mijn pad kwam. Een prachtige tijd waarin ik veel heb geleerd. Ook ontmoette ik er medemuzikanten, met wie ik nog steeds intensief samenwerk waaronder Philine Coops (piano) en Annette Kruisbrink (gitaar en compositie).

De afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan mooie projecten; als solist bij koren, als zangeres in opera en muziektheater en vocalist in kleinschalige kamermuziekconcerten. Het is me allemaal even lief, als ik maar mooie muziek en teksten mag zingen.

Tijdens mijn conservatoriumtijd begon ik ook met zangles geven. Ik ontdekte hoe leuk het is, om mijn kennis en ervaring over te brengen. Een ander helpen zijn stem te ontdekken, zijn zelfvertrouwen te vergroten en te laten stralen geven mij veel voldoening. Ik ontdekte dat het zangproces zonder uitzondering samenvalt met iemands persoonlijke ontwikkeling en dat vind ik erg mooi. Zingen als metafoor voor het leven…

Gaandeweg maakte ik mij het vak van zangdocent eigen en inmiddels kan ik zeggen dat ik een gedreven docent ben met ruim 10 jaar ervaring.

Het blijven leren over de eigen stem gaat daarmee samen. Het constante leerproces van techniek verbeteren, talen bijslijpen, acteerlessen gaat steeds door en dat maakt het ook zo bijzonder: ikzelf ben ook nooit uitgeleerd!

Ook heb ik de laatste tijd veel bijscholing op het gebied van zangtechniek en didactiek gedaan, om zo up to date te blijven en mijn zangcursisten nog beter te kunnen coachen.

De komst van mijn kinderen voegde een nieuwe dimensie toe aan mijn leven als zangeres en docent. Door het moederschap zie ik de prachtige ontwikkeling van taal en zang bij mijn eigen kindjes. Van de eerste ‘mama’ kreetjes tot volledige liedjes op toonhoogte. En dat alles met een prachtige lage ademvoering, want bij kindjes gaat dat nog helemaal vanzelf…

Kortom, de rode draad van het zingen is alom aanwezig en ik hoop deze te kunnen doorgeven aan jou als luisteraar of zangcursist, maar in de eerste plaats als mens.