• Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

  • Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

  • Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

    Zangles & vocal coaching in omgeving Kampen en Zwolle

de IJsberg

Geschreven door Franka van Essen op . Geplaatst in Blog

De IJsberg

“Iceberg, straight ahead!”

Vorige week ging ik met dochter Hannah naar de bioscoop om deze wereldberoemde film te zien, die draaide in verband met haar 25 jarig bestaan. Naast het feit, dat ik me opeens oud voelde toen ik mezelf zag zitten met mijn 12 jarige dochter , deed het me ook beseffen wat een giga ding zo’n ijsberg eigenlijk is. Een enorm gevaarte, waar zo’n natuurkracht vanuit gaat dat het een schijnbaar onzinkbaar schip met al z’n tijdelijke bewoners deed vergaan. En, wat ook belangrijk is: een deel van zo’n ijsberg is zichtbaar, maar een veel groter deel is aan het zicht onttrokken.

In coaching zijn we vooral geïnteresseerd in dat deel van de ijsberg dat onder water ligt: dáár bevinden zich de verborgen antwoorden, de schaduwkanten, de overtuigingen, de pijnlijke shit waar mensen niet graag over praten of wat ze niet aan de wereld willen laten zien. Of waar ze zich nog niet bewust van zijn!
Het is mijn taak als coach om mijn coachee zachtjes aan te moedigen een blik onder water te nemen. Alleen dan kunnen we helder krijgen wat datgene nou werkelijk is, dat de coachee zo graag wil oplossen.

De coachvraag helder krijgen is daarin zo’n belangrijk onderdeel van dit proces. En dat kan best even duren. En dan, als we op weg gaan, is het een mooie reis getuige te zijn wanneer die verborgen puzzelstukjes op z’n plek beginnen te vallen.

Na het afronden van een stem- of coachingstraject vraag ik degene die ik heb begeleid in een feedbackformulier: Hoe voel je je nou ten aanzien van je oorspronkelijke coachvraag? Wat is er veranderd? Dit is wat ik terugkreeg van een aantal van hen: “Ik heb veel meer vertrouwen in mijn eigen stem gekregen. Ik laat mijn stem vaker horen en durf mijn ideeën te delen.” En: “Ik voel echt dat ik kan zingen! En dat mijn hele lijf mee mag doen!” Of deze: “mijn werk als een professioneel spreker gaat zo veel beter. Ik ben me nu veel meer bewust van mijn lijf en adem en ik durf ruimte in te nemen, zodat mijn boodschap veel beter aankomt.”

Wat is jouw coachvraag? Waar wil jij stappen in zetten?
Wil je hier vrijblijvend een keer over sparren?
Vul hier je gegevens in voor het contactformulier, dan hoor je van mij!

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter